U prepunoj sali Kina Jablanica, 27.02.2016 godine održana je projekcija dokumentarnog filma "Pucanj u dušu". Između ostalih, skupu su prisustvovali predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, gospodin Murat Tahirović, predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, gospođa Munira Subašić, autor filma i direktor medijske kuće Exit Media, gospodin Enes Hotić, te predstavnici kulturno-političkog života grada Jablanice.

Prije same projekcije, kratkim govorom jablaničkoj publici su se obratili: glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jablanica, Ekrem ef. Hodžić, majka Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", zatim predstavnica "Udruženja žrtava i svjedoka genocida", te autor i režiser filma "Pucanj u dušu" Enes Hotić.

Ovaj film, koji nikoga nije ostavio ravnodušnim, predstavlja samo mali dio istine o tragediji žena i muškaraca koji su prošli kroz najgore torture i poniženja samo zato što su se zvali drugačije i što su pripadali drugom narodu.

Potpunu istinu vjerovatno nikada nećemo saznati jer su razmjere zločina nezamislive, mnoge žrtve nisu preživjele, a mnoge će svoju bol ponijeti sa sobom u grob.

Ovo je bila veoma teška priča od koje bi se i jablanički granit-kamen, a ne slabašni insan rasplakao. Teška je bila i surova, ali isto toliko i istinita, a istina nam je, kao narodu, najpotrebnija.

Svim našim sugrađanima koji su svojim dolaskom na projekciju filma "PUCANJ U DUŠU" u Jablanici, a nakon toga i sa brojnim zahvalama na uspješnoj organizaciji, izrazili podršku našem radu, iskreno se zahvaljujemo.

Da se više nikada, nigdje i nikome ne ponovi 'pucanj u dušu' kao što se desio Bošnjacima u periodu 92-95 godine. 

Slike sa ove projekcije možete pogledati OVDJE.