Fašizam je još uvijek prisutan u Bosni i Hercegovini

 

10.05.2016.- Ovih dana diljem Evrope  obilježava se Dan pobjede nad fašizmom. Kroz razne manifestacije i programe svekolika evropska javnost prisjeća se 9. maja 1945. godine  kada je Njemačka potpisala bezuvjetnu kapitulaciju. Tim činom  na tlu Evrope pobijeđeno je  zlo od koga je na desetine miliona ljudi ubijeno, samo zato što su druge rase, što se drugačije Bogu mole i zovu drugim imenom

Velike žrtve upravo, nas Evropljane, obavezuju da se ovaj Dan obilježava na svakom dijelu kontinenta i da se mlade generacije uče šta se desi kada mržnja ljubav nadvlada i kada se neki smatraju vrijednijim od drugih pojedinaca i naroda.

Kada se mislilo da je fašizam otišao u nepovrat izvršena je agresija na državu Bosnu i Hercegovinu 1992.-1995. godine od  velikosrpske ideologije koja je skovana u SANU u Beogradu, a potpomognuta ostacima JNA. Tih godina evropska javnost  još jednom je bila svjedokom fašističkog plana kojim je kompletan narod Bošnjaci trebao biti istrebljen i uništen. Ipak, fašizam je ponovo poražen na bojnom polju, Bošnjaci su opstali, a opstala je i Bosna i Hercegovina.

Danas kada se u Evropi obilježava jedan od najvećih historijskih datuma i kada se prisjećamo fašizma devedesetih godina ne možemo se oteti utisku da fašizam u Bosni nije u potpunosti poražen. Naime, u nekim novim oblicima fašizam se održava u životnom prostoru. Izjave od strane predstavnika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta da pojedincima sudije muslimani ne mogu suditi, da se bošnjačkoj djeci osporava pravo na vlastiti jezik, da su Bošnjaci i Hrvati građani trećeg reda, da se ni nakon 20 godina od završetka rata Fati Orlović ne dozvoljava da iz dvorišta ukloni crkvu, da se veličaju ratni zločinci osuđeni u Hagu...! Šta je to ako nije fašizam?

Koordinjacija bošnjačkih nevladinih organizacija poziva evropske zvanične institucije da pruže podršku i učine sve kako bi se fašističke ideje u našoj zemlji porazile. Nedopustivo je da se na tlu Evrope na pragu 21. milenija, u dijelu Bosne i Hercegovine, od strane predstavnika vlasti propagira fašizam, da se ne dozvoljava djeci da pohađaju nastavu na maternjem jeziku! 

Upućujemo apel predstavnicima u vlasti iz reda Bošnjaka da se zauzmu energičnije za prava Bošnjaka povratnika, a posebno učenika da im se  konačno prizna pravo na maternji jezik, odnosno pravo kako da zovu svoj jezik!