ZAUSTAVITI STIGMATIZACIJU I PONIŽAVANJE BOŠNJAKA

 

SREBRENICA, 23.12.2015. - Hapšenje generala Armije Republike Bosne i Hercegovine i nosilaca najvećeg ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ predstavlja grubu zamjenu činjenica o karakteru rata 1992.-1995. poistovjećivajući uloge agresora i žrtve.


Armija Republike Bosne i Hercegovine je najveća antifašistička vojna snaga nakon Drugog svjetskog rata, koja se uspjela organizovati i odbraniti državu Bosnu i Hercegovinu, članicu UN-a. Relativiziranje časne borbe Armije, kao legalne vojne formacije u Republici BiH, ima za cilj degradaciju uspjeha naroda kojem je prijetio nestanak i čiji uspjeh nije bio razmatran niti uopšte pretpostavljan. Hrabri generali i obični vojnici su rame uz rame uspjeli odbraniti državu od četvrte vojne sile u Europi, što nije išlo u prilog ni međunarodnoj zajednici koja je nijemo posmatrala zločine protiv čovječnosti i zločin genocida a istovremeno nam nametnula embargo na uvoz oružja.


Koordinacija bošnjačkih NVO je u ranijim istupima u javnosti osudila nasilje i činjenje terora zarad postizanja određenih društveno-političkih ciljeva.


Ovom prilikom izražavamo osudu agresivnih medijskih kampanja koje imaju za cilj širenje straha i opasnosti od terorizma u vezi sa okolnostima koje se tek istragama trebaju utvrditi. Žrtve većine tih medijskih napada su Bošnjaci, prvenstveno muslimani, koje žele predstaviti kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti i kao potencijalne teroriste. Objavljivanje imena uhapšenih u akcijama državnih organa u fazi istrage predstavlja grubo kršenje njihove privatnosti i zakonskog principa o pretpostavci nevinosti do konačne sudske odluke. Takvim i sličnim postupanjem medija se osumnjičeni unaprijed osuđuju a njihove porodice trpe medijsku torturu bez osnova.


Podržavamo provođenje zakona u našoj državi i legalitet rada državnih institucija ali ih isto tako pozivamo da procesuiraju i veće sigurnosne prijetnje nego što to predstavlja nekoliko pojedinaca „sigurnosno interesantnih“. Pozivamo ih da procesuiraju permanentna kršenja ljudskih prava bošnjačkih povratnika u manji bh entitet i zastrašivanja od strane pojedinih kriminalnih grupacija koje podržavaju fašizam i netrpeljivost prema Bošnjacima. Angažovanje stotina pripadnika sigurnosnih snaga na hapšenju nekolicine osumnjičenih lica do sada se odvijalo samo u većem bh entitetu dok takve scene još uvijek nismo vidjeli u drugom dijelu naše države na kojem je, prema presudi najviše sudske instance UN-a Međunarodnog suda u Hagu, počinjen genocid.


Ravnopravnost pred zakonom i presumpcija nevinosti moraju biti osnovna načela postupanja sigurnosnih agencija i ustanova za provođenje zakona.